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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  04/01/2021
Data da última atualização:  04/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DEVOS, R. J. B.; TIBOLA, C. S.; BIDUSKI, B.; COLLA, L. M.; GUTKOSKI, L. C.
Afiliação:  RAFAELA JULYANA BARBOSA DEVOS, UPF; CASIANE SALETE TIBOLA, CNPT; BARBARA BIDUSKI, UPF; LUCIANA MARIA COLLA, UPF; LUIZ CARLOS GUTKOSKI, UFRJ.
Título:  Deoxynivalenol reduction through the processing of whole grain cookies
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 12, p. e39991211098, 2020.
DOI:  10.33448/rsd-v9i12.11098
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Whole-grain products are increasingly integrated into consumers diets due to the presence of the bran fraction that concentrates phenolic and antioxidant compounds. However, the bran may also contain mycotoxins, toxic compounds, harmful to health and undesirable in food. For wheat, the mycotoxin deoxynivalenol (DON) is the most prevalent. The objective of this work was to evaluate the reduction of DON after the processing of whole wheat cookies. Five commercial wheat, harvest 2017/18, naturally contaminated by Fusariumspp. with DON content higheror as established to Brazilian legislation (1000 ppb), were provided by Embrapa Trigo from Passo Fundo/RS. The cookies were baking mostly using flour, sugar and fat. The detection of DON was performed using the ELISA immunoenzymatic assay. Cookie production reduced the contamination of DON in the samples, and two products were in compliance with Brazilian legislation. The reduction of contamination by DON may have occurred due to the dilution effect by the ingredients in samples1 and 3. The reduction of contamination by DON of the other samples (2, 4 and 5) was attributed to thermal degradation due to the baking temperature. Cookie processing is a complementary strategy to reduce the DON content in wheat products
Palavras-Chave:  Farelo de trigo; Farinha de trigo integral; Harina integral; Limites máximos tolerados; Límites máximos tolerados y ELISA; Maximum tolerated limits; Salvado de trigo.
Thesagro:  Elisa; Farinha de Trigo; Trigo.
Thesaurus Nal:  Mycotoxins; Wheat; Wheat bran; Whole wheat flour.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219837/1/11098-Article-150921-1-10-20201227.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45033 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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